...

Su Günü Etkinliği "YEŞİL KAMPUSE DOĞRU: SU VE PLASTİK"

Çukurova Üniversitesi

Çevre Sorunları Araştırma Merkezi (ÇESAM)

5 Ocak Rotary Kulübü İşbirliğiyle

22 Mart 2022 Dünya Su Günü Etkinliği

YEŞİL KAMPUSE DOĞRU: SU VE PLASTİK

Mithat Özsan Amfisi, Saat 14 : 00 – 15 : 00

Çukurova Üniversitesi’nin sürdürülebilirlik ilkeleri çerçevesinde kampüsünü daha da yeşil yapmak için Çukurova Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma Merkezi – ÇESAM ile Adana 5 Ocak Rotary Kulübü 22 Mart Dünya Su Günü kapsamında bir etkinlik düzenlemiştir.  Bu etkinlik kapsamında plastik PET şişelerde satın aldığımız içme suyunun ekonomik, çevresel ve sağlık açısından etkileri hakkında farkındalığın geliştirilmesi hedeflenmiştir.

500 mL’lik bir PET şişenin üretilmesi için 125 mL petrol tüketilmesi gereklidir. Bu üretim sırasında her yıl yaklaşık 2,5 milyon ton CO2 üretilerek iklim değişikliğinin etkilerinin artırılmasına katkı sağlanmaktadır. Bugüne kadar üretilen 10 milyar ton plastiğin sadece %2’si geri dönüştürülebilmiştir. Çöp olarak attığımız plastiklerin doğada yok olmayarak mikro ve nano plastiklere dönüşmesi tüm canlıların sağlığını tehdit etmektedir.

Dünya Su gününde en temel ihtiyacımız olan suya ulaşırken çevremizi ve sağlığımızı tehdit eden bu konulara dikkat çeken faaliyetler gerçekleştirilmiştir.  İletişim ve İktisadi İdari Bilimler Fakültesi öğrencilerimizin hazırladığı su ayak izimizi bilmek ve tüketim alışkanlıklarımız hakkında verilen bir sunumun ardından Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyelerinden Doç.Dr.Sedat Gündoğdu “PET Şişe - Sularda Mikroplastik Riski” başlıklı bir konuşma yapmıştır.

Zaman zaman yapılan çöp toplama etkinliklerinden farklı olarak gençlere yönelik plastik çöp atmama alışkanlığının kazandırılması için üniversite kampüsü içinde öğrencilerle birlikte çevreye atılan PET şişeler toplanmıştır.  Çöp halinde toplanan PET şişeler karşılığında, 5 Ocak Rotary Kulübü tarafından hediye edilen kullanıma hazır su mataraları öğrencilere dağıtılmıştır.  Toplanan PET şişe kapaklarının, Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı öğrencilerinin sürdürdüğü “Ayaklarım Olur musun?” etkinliğiyle iş birliğinde omurilik felçlilerine tekerlekli sandalye kazandırmak için bağışlanmıştır. Toplanan PET şişeler Polio Vakfına bağış yapmak üzere değerlendirilmiş ve bir sonraki adım olarak da kampüs içerisinde öğrencilerin temiz içme suyu kaynağına erişebileceği, çeşme ya da çeşmeler yaptırılması planlanmıştır.

Su Günü Etkinliği Haberi